Felavatták Fehér Anna nővér domborművét

Budapest
Ünnepélyes keretek között került felavatásra Fehér Anna nővér emlékdombormű, melyet a Batthyányi téri Budapest-Felsővizivárosi Szent Anna templom falán helyeztek el. Az emlékmű az Erzsébet rendi szerzetesnővér, gyógypedagógus látássérültekért végzett sokéves munkája előtt tiszteleg.

 

Fehér Anna nővér a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthon, Óvoda és Általános Iskola (korábban Szent Anna Otthon) alapítója és közel 40 évig igazgatója volt. Az elnyomó rendszer miatt 1978-ban titokban tette le a szerzetesi fogadalmat, majd indította el a Szent Anna Otthont a Felsővízivárosi Szent Anna Plébánián. Az otthon abban az időben egyetlen intézményként foglalkozott halmozottan sérült, vak, látássérült és gyakran állami gondozott gyerekekkel. 

Dr. Békeffy Magdolna, a Fehér Anna Nővér Látássérülteket Támogató Alapítvány elnöke a dombormű felavatási ünnepségen elmondta: Anna nővér egy szent volt, ezért szeretnék most kezdeményezni is boldoggá avatását is.  Napjainkban is lehet úgy végezni a munkát, lehet törekedni arra, hogy az ember szentté válhasson a többiek előtt, és példát mutathasson, pedagógiából és gyógypedagógiából egyaránt – mondta el a lapnak az alapítvány elnöke azzal kapcsolatban, hogy a nővér munkássága milyen üzenetet hordoz korunkban. 

Dr. Békeffy Magdolna az alapítvánnyal kapcsolatban elmondta: fő céljuk azon vak, sérült, halmozottan sérült gyerekek támogatása, akik az Anna nővér által Budapesten létrehozott otthonban élnek. Az alapítvány célja a gyermekek segítése mellett Anna nővér emlékének és munkásságának a megőrzése – tette hozzá.

A Fehér Anna nővér születésének 76. és az általa alapított Szent Anna Otthon megalakulásának 41. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen Süllei László, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseki általános helynöke tartott teltház előtt szentmisét, majd a Fehér Anna nővér gyógypedagógiai díj átadására került sor. 

 

Forrás és fotó: pestisracok.hu

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41