Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai
2020. november 3. 8:30
Csákvár

A Szent Vince otthon szerzetesnővéreire emlékeztek Csákváron

2020.11.03. – A csákvári temetőben külön parcellába temették azt a 237 kedvesnővért, akik a vincés zárdában 1950-től, a szerzetesrendek hazai feloszlatását követően a Katolikus Szeretetszolgálat otthonában éltek, dolgoztak. Pirityi Hajnal, a csákvári otthon intézményvezetője kérésére Spányi Antal püspök megáldotta a nővérek sírjait, és imádkozott az elhunyt apácákért.

A Páli Szent Vincéről elnevezett irgalmas nővérek szerzetesrend, amely Esterházy Miklós Móricz kérésére érkezett Csákvárra, 1883-ban kezdte meg működését. Először három, majd öt nővér szolgált a településen, ahol óvodát, elemi leányiskolát, valamint kórházat működtettek. 1927-ben már tíz nővér látta el az időközben kibővült feladatokat, ekkor már szegényeket is gondoztak, és népkonyhát üzemeltettek. Az iskola 1948-as államosításáig, 66 éven keresztül minden csákvári katolikus leánygyermeknek a vincés nővérek voltak a nevelői.

Az iskola államosítását követően, 1950-ben megvonták a működési engedélyt is a szerzetesrendektől, a szociális tevékenységet pedig állami feladattá nyilvánították. A szerzetesek és apácák megélhetés nélkül maradtak. Ekkor alapította meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Szeretetszolgálatot, hogy gondoskodjon az ellátás nélkül maradt idős, beteg szerzetesekről és apácákról. Az állam öt települést jelölt ki a fedél nélkül maradtak befogadására. Ezek egyike volt Csákvár, ahová a megmaradt épületekbe 63 idős kedvesnővért – nem csak vincéseket – szállásoltak el.

Az ő végső nyughelyükké lett a csákvári katolikus temető, amely csendben húzódik meg a Vértes lábánál. A sírkertből feltekintve a közeli bércek vonulatát – benne a Kőlik-hegyi barlang távolba ásító hasadékával – figyelheti a szemlélő. A fejfák tanúsága szerint az első kedvesnővért 1953-ban temették, a két utolsó pedig 2002-ben hunyt el.

Őrájuk emlékeztek a Szent Vince otthon egykori és mai dolgozói és a csákváriak, akik közül többen is őriznek a nővérekhez kapcsolódó emlékeket. A katonás rendben egymás mellett álló, egyforma sírok felett – amelyben ma már kettesével nyugszanak a nővérek – mondott imát Spányi Antal megyés püspök, és rájuk emlékeztek az esemény szónokai.

Ahogy az intézmény vezetője, Pirityi Hajnal mondta: a nővérek keresztényi értékrendjükkel vezérfonalként mutatnak utat, ezért nem a múltat, hanem a jelent és a jövőt jelentik az intézmény számára.

Forrás és fotó: szfvar.katolikus.hu és www.feol.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41