Ugrás a tartalomra
beharangozó Hazai
2020. október 26. 17:15
Mindenhol

Zarándoktábor-vezető képzés 2020/2021

„Boldog az az ember, akinek ereje benned gyökerezik,
 s akinek szíve zarándokútra készül."   (Zsolt 84,6)

A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája és a Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület 4 napos ingyenes Zarándoktábor-vezető képzést hirdet, melyre olyan keresztény pedagógusok, hitoktatók, közösségvezetők jelentkezését várjuk, akik a jövőben -  akár már jövő nyáron - szívesen vezetnének egyhetes ifjúsági zarándoklatot maguk által verbuvált 12-18 éves fiataloknak a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor program keretében. 

A képzés 3 napos online digitális oktatásból és 1 napos terepgyakorlatból áll.

A résztvevők a képzésen elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek egy zarándoktábor vezetéséhez szükségesek.

Képzési időpontok 

·       3 napos digitális oktatás:  2020. november 20-22. (pé-szo-vas 9.00-18.00)

                                       vagy   2021. február 26-28. (pé-szo-vas 9.00-18.00)

·       1 napos terepgyakorlat:  2021. április, május, június hónapokban hétvégi napokon 9.00-18.00 (A konkrét időpontokat a digitális képzésre való jelentkezés után a létszám függvényében hirdetjük meg, így ezekre majd az elméleti képzés után lehet jelentkezni.) Helyszín: Budapest és környéke (Hűvösvölgy, Pesthidegkút) 

Célcsoport 

·       keresztény hitében jártas és elkötelezett, vallását gyakorló pedagógusok, hitoktatók, felnőtt közösségi vezetők (papok, lelkészek, természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, zarándok- és természetjáró egyesületek, körök vezetői, segítői, cserkész- ill. regnumvezetők, túravezetők, akik   

-ifjúsággal foglalkoznak
-egészségesek és jól bírják a fizikai terhelést (akár napi 25 km gyaloglást terepen)
-vágyat éreznek arra, hogy személyes szolgálatuk révén megosszák a fiatalokkal a zarándoklás lélekformáló élményét és örömét, s a jövőben zarándoktáborokat kívánnak szervezni és vezetni

Jelentkezési határidő

·       a novemberi képzésre: 2020. november 16.  12.00   

·       a februári képzésre: 2021. február 22. 12.00

·       A terepgyakorlatra jelentkezni a digitális képzés elvégzése után lesz lehetőség.

 

Jelentkezés és részletes információk a képzésről és a zarándoktáborokról:

https://zarandoktabor.hu/

 

A jelentkezés feltételei:

-plébánosi, lelkészi ajánlás (kivéve, ha a jelentkező eleve pap, szerzetes vagy lelkész)

-legalább átlagos egészségügyi állapot igazolása házi/üzemi orvos által. (Az orvosi igazolásnak ki kell térnie arra is, hogy természetjáráshoz, természetjárás-vezetéshez szükséges egészségügyi állapot (szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció, stb.) fennáll, ellenjavallat nincs.)

-rövid motivációs levél (max. 1 oldal), mely tartalmazza a jelentkező bemutatkozását, kapcsolatát az egyházzal, az ifjúsággal, továbbá annak kifejtését, hogy miért szeretne a képzésen részt venni ill. milyen civil kapcsolatrendszere van, milyen szervezet(ek) tagja, mi a szerepe a közösségben.

A fenti dokumentumokat a képzésre való jelentkezéssel egyidejűleg vagy legkésőbb a képzésre való jelentkezés határidejéig (nov.16. és febr. 22.) kérjük feltölteni a képzés regisztrációs felületére. 

A képzés legfontosabb témái:

a zarándoklás teológiája, spiritualitása, bibliai háttere, lélektana, a zarándoklatok lelki íve, a zarándoktáborok lelki íve, útvonala és programja, zarándoketikett, gyermekvédelem, tanári és zarándokvezetői szerep, tájékozódási ismeretek (térképismeret, jelzések, GPS-használat), túravezetői ismeretek, veszélyhelyzetek az úton és kezelésük, jól bevált gyakorlatok és játékok a zarándoklaton, megosztókör, imamódok, konfliktuskezelés, csoportdinamika, segítő beszélgetés, kommunikáció a csoportban.

Miért érdemes a képzésen részt venni?

A képzés elvégzői táborszervezőként vagy kísérőként részt vehetnek az Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor programban. A zarándoktábor-vezetők a táborozás teljes időtartamára bruttó 100 000 forint megbízási díjat kapnak.

A Zarándoktáborok

A Zarándoktáborok a Vándortábor Program (https://vandortabor.hu) keretén belül a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának (https://szerzetesek.hu) szervezésében valósulnak meg. A már évek óta nagy sikerrel működő egyhetes Vizi Vándor, Bringás Vándor és Erdei Vándor táborok mellett idén nyáron már egy 111 kilométeres Zarándoktábor-útvonal is meghirdetésre került Tihany - Bakonybél – Pannonhalma között, melyet 17 csoport több mint 260 résztvevője járt végig. A zarándokok pozitív visszajelzésein felbátorodva jövő nyárra további két Zarándoktábor-útvonal meghirdetését tervezzük.

A Zarándoktábor program keretében olyan nyári táborba vihetik a vezetők az ifjúsági közösségeket, ahol a csodálatos természeti környezet mellett fiataloknak kidolgozott lelki program, 6 éjszakára szállás és 7 napra ellátás biztosított, így a vezetőknek kevesebb időt kell a szervezéssel tölteni. A táborok célja, hogy a fiatalok a zarándoklat testet-lelket megújító élményén keresztül közelebb kerüljenek Istenhez, valódi önmagukhoz és embertársaikhoz.

A zarándoktáborozáshoz kedvező feltételeket biztosítunk:

1.     A részvételi díj az utazási költséget kivéve mindent tartalmaz. A táborozók 28 000 forintért kapnak szállást, étkezést és programokat a 7 napos turnusokon.

2.     A pedagógusok ingyen végezhetnek el egy zarándoktábor-vezető képzést.

3.     A csoportvezető pedagógusok – eredményes vizsga esetén – bruttó 100 000 forint díjazásban részesülnek.

4.     A csoportvezető pedagógusok melletti kötelező kísérőket se terheli a táborozás költsége.

A jövő nyári táborokra és útvonalakra a csoportvezetők várhatóan 2021. január vége és április vége között tudnak majd jelentkezni. A táborvezetés feltétele a zarándoktábor-vezető képzés táborkezdésig történő elvégzése.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt képzésünkre és táborainkba!

Forrás és fotó: Gáll Zsófia 

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41