Ugrás a tartalomra
normál Hazai
2021. január 28. 8:30
Budapest

Oázis: Az élető találkozások helye

A Mária utcai Oázisban Kovács Éva intézményvezető fogad minket olyan odafigyeléssel, amely önmagáért beszél, és a vendég spontán megtapasztalhatja: ez itt tényleg az éltető találkozások helye, igazi oázis, ahol ezúttal ugyan mi hallgatjuk Évától a tevékenységük bemutatását, de közben óhatatlanul hozzáértéssel és szeretettel látja ő is a vele szemben ülő, kérdező embert.

Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatot a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya alapította a Szociális Testvérek Társasága, a Szalvátor Nővérek, a Segítő Nővérek Kongregációja, a Jézus Szíve Társasága és világi szakemberek támogatásával 2014-ben. Az Oázis biztosította szolgáltatások – melyek közül egyik sem minősül pszichoterápiának – piaci értékét a betérők többsége nem tudná megfizetni, hiánypótló még ma is. Évente több mint 500 személy fordul meg náluk mintegy 1000 találkozás keretében.

- A személy nem önmagában létezik, kapcsolatban van önmagával, Istennel és másokkal, békében él saját testével, érzelmeivel és gondolataival  - kezdi a beszélgetést Kovács Éva, aki lelkigondozóként pontosan tudja, hogy milyen hatása és ereje van annak, amit a másik embernek mondunk.

- A jelenlegi járványhelyzetben pedig még fokozottabban igaz ez – folytatja – amikor a kommunikációnk gyakran a szavak szintjére korlátozódik. A szóhasználatunkkal is nehezíthetjük a helyzetünket. A pszichológus, trauma- és családterapeuta Dr. Ofra Ayalon felhívja a figyelmet arra, hogy ahelyett, hogy automatikusan azt mondjuk: társadalmi távolságtartás, pontosabb úgy fogalmazni, hogy az érzelmi közelséget igenis megélhetjük, bár fizikailag távol vagyunk egymástól. Éva egy másik példát is hoz.

- Az izoláltság szó valójában a legdurvább büntetést jelenti: a különösen veszélyesnek ítélt személy elzárását. Ez egy „börtönállapot”, amibe a szóhasználatunkkal saját magunkat vagy másokat helyezhetjük, éppen ezért kerülendő.

Itt, az éltető találkozások helyén – legyen az a Mária utcában vagy online térben – egyéni beszélgetések és önismereti csoportok segítik az érdeklődőket a lelki egészségük megőrzésében.

- A járványhelyzet adta jelen valóságunk attól is speciális, hogy ugyanaz a krízishelyzet terheli a segítőt és a segítettet egyaránt. Fontos azonban, hogy a krízissel nem elég gondolati szinten foglalkozni, testi szinten is figyelmet kíván; ha a testben nem történik változás, az pszichés feszültséggé válhat, és fordítva. A sport és ifjúsági lelkigondozó, pszichodráma vezető a Bízd Rá Magadnak beszámol arról is, hogy szolgálatukat bárki igénybe veheti – előzetes bejelentkezés nélkül, anonim módon és térítésmentesen –, aki élni szeretne a lehetőséggel, hogy nehézségeit, örömeit, kérdéseit meghallgassák; adott élethelyzetében kísérjék. Az sem feltétel, hogy a segítséget kérő hívő legyen.

- A beszélgetésekben ugyanakkor a személyes hit felébredhet, megújulhat, bár közvetlenül nem evangelizálunk. Az Isten ott van a krízishelyzetben. Igazán fontos üzenete lehet a mának – hangsúlyozza Kovács Éva –, hogy lehetőségünk van újra felfedezni Istent a káoszban.

A szolgálatvezető ajándéknak tartja azt hivatást, ahol vállt vállnak vetve kísérhetik az Oázis munkatársai az őket felkereső embereket azon az életúton, ahol a személy egyre inkább azzá válhat, akivé az Isten teremtette és így teljesebb és boldogabb lehet.

-Hosszú távon bízunk abban, hogy a visszajelzések (akár megmentett emberéletek) idővel elégséges bizonyítékká válnak ahhoz, hogy a lelkigondozás mind a társadalomban mind az Egyházban egyre elfogadottabbá váljon.

Kovács Évától megtudjuk, professzionális segítőként – ők maguk is közösségben támogatják egymást és tudnak külső segítséget kérni.

- Arra törekszünk, hogy ki-ki megtalálja a helyét az Élet koordinátarendszerében. Igen, fontos, hogy ki vagyok én, és még fontosabb, hogy kihez tartozom?

Mit kaphatunk az Oázisban?

TALÁLKOZÁST – professzionális segítő szakemberrel, önmagaddal, Istennel

TERET – Neked és mindannak, ami számodra fontos, mindezt Krisztus-központú spirituális térben

INFORMÁCIÓT – további szakemberekről, lehetőségekről, közösségekről

Bejelentkezés várólista nélkül, az anonimitás és a titoktartás védettségében, térítésmentesen, négyszemközti találkozás keretében vagy csoportos formában – személyesen vagy online.

Nem igényelhető anyagi segítség, otthoni látogatás, telefonos segítség, 24 órás elérhetőség, online tanácsadás. Nem fogadnak: alkoholos, drogos befolyásoltság alatt állókat.

Kapcsolat

Cím: Budapest VIII., Mária utca 25., Telefonszám: (1) 445 3081

2021. január 4-től az Oázis az alábbiak szerint fogadja a betérőket:

Személyes ügyelet: Hétfő és Csütörtök: 14—19, Szerda: 10—17

(Amint a járványhelyzet engedi, visszatérnek a heti ötnapos nyitva tartásra.)

Telefonos ügyelet (A telefonszám csak a telefonos ügyelet idején érhető el.): +36-30/0124070

Hétfőtől Csütörtökig: 17:00—19:00 (A hónap első és harmadik szerdáján szünetel), Péntek: 10—13

Távkísérésre (skype-os) jelentkezni az oazis@jezsuita.hu címen lehet.

Családkonzultáció Hétfő: 17:00—18:30 (Regisztrálni a csaladkonzultacio.oazis@jezsuita.hu címen lehet.) Tekintettel az anonimitásra, kérjük, hogy az e-mailt csak időpont-egyeztetésre/ regisztrációra használják, ne írják le a történetüket!

Forrás és fotó: bizdramagad.huoazis.jezsuita.hu

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41