Elköszöntek a Csíksomlyó Ágacskája szerzetes nővérei

Csíksomlyó
Ünnepélyes hálaadó szentmisén búcsúztak el a Csíksomlyó Ágacskája monostor szerzetes nővérei szombaton, november 11-én a székelyföldi közösségtől. A klarisszák hamarosan a magyarországi Szécsénybe, a Szécsény Ágacskája monostorba költöznek. A szentmisén az egyházmegye segédpüspöke és nyugalmazott segédpüspöke, a ferences testvérek és a környéken élő szerzetesek, papok, illetve hívek búcsúztak tőlük.

 

A Csíksomlyó Ágacskája klarissza monostor a csíksomlyói kegytemplom közvetlen közelében van. A szerzetesrend 23 éve, 2000. augusztus 11-én telepedett meg Csíksomlyón mint a franciaországi Sion Ágacskája monostor alapítása, de a magyarországi szécsényi monostor önállósulása, vagyis 2009 óta ez a remeteség a Szécsény Ágacskája monostorhoz tartozik. A csíksomlyói monostorban három szerzetesnő él, de hamarosan Szécsénybe, a Szécsény Ágacskája monostorba költöznek. Ezért szombaton délelőtt ünnepélyes hálaadó szentmisén búcsúztak el a székelyföldi közösségtől.

Ferenc-Mária, a Szécsény Ágacskája monostor apátnője a szentmise előtt a hála szavait fogalmazta meg. Azt mondta, amikor kiderült, hogy el kell hagyniuk Csíksomlyót, a fájdalom és az ellenérzés akkor fordult át örömmé, amikor ebben a helyzetben is egészen az Úr kezébe helyezték magukat, kimondva az igent.

„Most tehát a hála és az öröm szavaival adunk vissza minden jót a Teremtőnek. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a 23 év folyamán bármikor, bármilyen formában mellénk álltak, és gondoskodásukat fejezték ki, kezdve a letelepedéstől mind a mai napig. Családot alkottunk velük, hiszen tulajdonképpen egymásról gondoskodtunk. Mi azt adtuk, amink van: a bennünk élő Isten szeretetét, ők pedig a mindennapi életünkről, szükségleteinkről gondoskodtak nagylelkűen, és ezt tapasztaljuk még létünk ezen utolsó napjaiban és óráiban is” – mondta az apátnő. Rámutatott: mindenekelőtt a fölséges és dicsőséges Istennek adnak hálát, majd a teljesség igénye nélkül felsorolta mindazokat, akiknek szintén hálásak, említve a letelepedésüket segítő franciaországi nővérüket, Jakubinyi György nyugalmazott érseket (aki levélben köszönt el a nővérektől), a szentmisén jelen lévő Tamás József nyugalmazott segédpüspököt, mindenkori támogatójukat a helyi ferences közösséget, az egyházmegyében maradásra biztató Kovács Gergely érseket és a hálaadó szentmisét bemutató Kerekes László segédpüspököt, illetve Bátor Botond pálos szerzetest is. Hangsúlyozta: végeláthatatlan a jótevők sora, de a velük való kapcsolat nem válik a fizikai távolság martalékává, arra lesz hivatva, hogy még jobban megerősödjön.


„Ebben a helyzetben is igyekszünk azt tenni, amit az Úr kér tőlünk” – emelte ki a nővér, aki arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak értük, hogy életük Isten dicsőségére és egész népének szolgálatára legyen. Ők pedig ígérik, az imádság által is közel maradnak a hívekhez.

A nővér hálaadó szavait román nyelven is tolmácsolták, majd Kerekes László segédpüspök bemutatta a szentmisét, amelynek szónoka Urbán Erik ferences tartományfőnök volt. A szentmise visszanézhető a kegyhely YouTube-csatornáján.

 

Forrás és fotó: romkat.ro

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41