Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2019. december 27. 9:15
Marokkó

Újra indul az élet a tazarti Mária-látogatása kolostorban

A kolostort 1931-ben Boldog Charles de Foucauld egyik francia ferences tanítványa alapította. Az intézmény diszkrét keresztény jelenlét a vallásközi párbeszéd szolgálatában. A Coeur Maghrebin Alapítványnak köszönhetően a kolostort felújították és december 8-án Cristobal Lopez Romero bíboros, Rabat érseke vezetésével felszentelték.

A végleges magára hagyatottság veszélye fenyegette az épületet, de egy alapítványi támogatás és a montpellier-i francia ferences közösség megérkezése újra életet lehelt belé. A tazarti kolostor, amely Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatásáról kapta a nevét, Marrákestől 60 km-re fekszik Marokkóban. Több mint 80 évig biztosította a diszkrét keresztény jelenlétet a területen és szolgálta a vallásközi párbeszédet.

A berberek „fénytől ragyogó kezű embernek” nevezték Poissonier atyát

A kolostort Charles-André Poissonier (1897-1938) francia ferences atya alapította, aki Boldog Charles de Foucauld (1858-1916) nagy követője volt. Foucauld atya az észak-afrikai muzulmán tuaregek evangelizálója és vértanúja, akit XVI. Benedek pápa avatott boldoggá 2005-ben. A ferences és a remete spiritualitás, illetve a francia felfedező mentalitás összevegyüléséből született meg Poissonier atya egyedülálló hit és párbeszéd tapasztalata. Ennek köszönhetően nyerte el a helyi berber közösségben a „fénytől ragyogó kezű ember” hírnevet, amelyet a betegeknek és a szegényeknek nyújtott nagylelkű segítsége miatt kapott. Tífuszban halt meg 1938-ban pusztán 40 éves korában. Poissonier atya örökségül hagyta a kolostort a ferenceseknek, akikhez négy évtizeddel később csatlakozott egy melkita klarissza közösség.

A kolostor az ima és a vallási párbeszéd helye lesz

2013-ban a klarisszák arra kényszerültek, hogy elhagyják Tazart hivatások hiányában. A Coeur Maghrebin Alapítványnak köszönhetően, amely nem-kormányzati szervezet a magrebi lakosság emberi előmozdításában vállal szerepet, a kolostort restaurálták és egy új ferencesrendi női szerzetesközösség rendelkezésére bocsátották. A szerzetesnővérek december 8-án költöztek be az épületbe. A felszentelés szertartását Cristobal Lopez Romero bíboros, Rabat érseke vezette. Az alapító atya szellemiségéhez hűen a kolostor az ima és a vallásközi párbeszéd helye lesz. A szemlélődő jelenlét mellett a befogadás és lelkigyakorlatok helyszíne is, amely a 12 szobás vendégháznak köszönhető.

A marokkói kis nyáj

Marokkóban a katolikus egyháznak 23 ezer tagja van, amely a 36 milliós, szinte teljesen muzulmán lakosság 0,07%-át alkotja. Nagyrészt külföldiekből, elsősorban európai hívekből áll, akikhez a Szaharától délre eső országokból tanulmányi célból Marokkóba érkező afrikai fiatalok csatlakoznak. A hívek két főegyházmegyébe sorolhatók: a rabati és a tangeri érsekségbe. 35 plébánián 46 pap és különböző szerzetes végez szolgálatot. A helyi egyház tevékenységének legfontosabb területei: az oktatás, a szociális ellátás, a vallásközi párbeszéd, illetve a muzulmánok és a keresztények közötti kölcsönös megértés előmozdítása.

Marokkó (hivatalos nevén Marokkói Királyság) arab állam Északnyugat-Afrikában. Az Atlanti-óceán partján fekszik, és a Gibraltári-szorostól kezdődően a Földközi-tengerrel is határos. Szárazföldi szomszédja északon Spanyolország, keleten Algéria, délen Nyugat-Szahara, amely marokkói megszállás alatt áll.

Forrás fotó: vaticannews

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41