Ugrás a tartalomra
oktatási segédanyag Hazai
2021. január 5. 10:00
Miskolc

Ugye lángolt a szívünk!? - Iskolai lelkinapok kézikönyve

„Keresztény iskolaként évente több alkalommal is szervezünk lelkinapot az egész diákközösség számára, hogy ezzel lehetőséget teremtsünk számukra a lelkiekben való növekedésre, a találkozásra Istennel, illetve ennek a találkozásnak felismerésére. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban az ilyen félnapos, kiscsoportos, de mégis az egész iskolával közös, szimbólumokra és kézzelfoghatóságra épülő, kortárs diákok vezette lelkinapoknak több mint tíz éves a hagyománya. Számtalan anyag és tapasztalat gyűlt össze az iskolalelkészségen ennyi idő alatt. Most ezekből szedtünk össze egy csokrot, amiben konkrét lelkinapok programjai, az elméleti háttér és a praktikus ötletek is szerepelnek. Kiadványunkkal szeretnénk kézzelfogható segítséget nyújtani iskolai lelkinapok szervezésében és bátorítani a megosztott tartalmak saját lehetőségekre és szükségletekre alakításában.”

„A kiadvány központi magja a harmadik fejezet, amiben hat kipróbált, megvalósított lelkinap teljes programját osztjuk meg. Ezek változatos témákban, eltérő liturgikus időszakokhoz és  eltérő korosztályoknak szóló lelkinap-programok. A leírások minden szükséges előkészítés leírását tartalmazzák és úgy készítettük el őket, hogy a csoportvezetők megfelelő felkészítése után már csak le kell fénymásolni a nekik szánt oldalakat és kezdődhet az iskolai kiscsoportos lelkinap. A szövegekbe még tippeket és tanácsokat is illesztettünk, amelyek a csoportvezetőket segíthetik, hogy magabiztosan és örömmel vezessék a csoportjukat.

A lelkinapjaink sajátos stílusának alapjait a konkrét programok előtt, a második fejezetben osztjuk meg. Írunk a pozitív emberképünkről, az együttműködés csodájáról, a csendre nevelés lehetőségéről, az alkotás és szimbólumok központi szerepéről, a kortárs kiscsoportvezetők képzéséről és a megosztások hasznáról. Reméljük, hogy ezek az alapgondolatok segítenek a konkrét programok átvételén túl a szemlélet, a stílus megismerésében.

Azoknak készítettük el a negyedik fejezetet, akik szeretnének a mi tapasztalataink alapján saját maguk is hasonló lelkinapokat szervezni helyi igényekhez és viszonyokhoz igazítva. A korábban már megismert Lelkinap az útról anyagához fűzünk ebben a részben rengeteg kommentárt, javaslatot és háttérinformációt. Ebben a fejezetben benne van mindaz a tapasztalati tudás, ami az évek során összegyűlt a miskolci iskolalelkészségen: mire kell, mire érdemes figyelni, miért pont egyik vagy másik játékot használjuk, miért ez a programok sorrendje, mik egy kézműves rész buktatói, hogyan segítsük a csoportvezetőket imát vezetni, hogyan alkalmazható a program más fizikai körülmények között, hogyan bánjunk az idővel stb.

A kiscsoportos programok a lelkinapjaink központi részét képezik, ezért egy külön mellékletbe („Hogyan vezess kiscsoportot?”) gyűjtöttük össze mindazt a tudnivalót, gondolatot és ötletet, amit a csoportvezetőknek érdemes átadni, elsősorban személyesen megélt tapasztalatok útján, másodsorban így írásban is.”

 

A kiadványról:

Elek László SJ

Ugye lángolt a szívünk!? - Gyakorlati kézikönyv szentignáci szellemiségű kiscsoportos iskolai lelkinapok szervezéséhez

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya, Ignáci Pedagógiai Műhely, 2020

A kiadvány elérhető a jezsuita gimnázium iskolalelkészségén. Érdeklődni az elek.laszlo@jezsu.hu címen lehet.

 

„Kívánjuk, hogy kiadványunk használata hozzon sok gyümölcsöt, segítse diákjainkat és munkatársainkat Isten felé. Az Úr elszórta a magvakat és mi vagyunk, akik öntözgetjük és kapálgatjuk a kikelő kis növényeket. Fontos misszió ez és nagy felelősség. Közben viszont fel is lélegezhetünk: a növekedést már nem mi adjuk, ahogy a gyümölcs is rajtunk túlmutató nagy ajándék. Kívánjuk, hogy mindannyian tudjuk Istenre bízni lelkinapjainkat, diákjainkat, önmagunkat!”

 

Forrás és fotó: Elek László SJ

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia zarándoktábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudan Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Schumicky Mária NEK asszisztens
Virág Benedek zarándoktábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Balogh Péter Piusz O.Praem

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41