Szociális intézmények vezetői találkoztak

Pécel
Pécelen, a Jézus Szíve Társasága Idősek Otthonában tartották találkozójukat a szerzetesi fenntartású szociális intézmények fenntartói és vezetői. A frissen felújított kápolnában köszöntötte az ország egész területéről érkező résztvevőket Marton Ildikó az intézmény vezetője és Formanek Tamás a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája szociális intézményi tanácsadója, a találkozó szervezője.

A napindító közös imádság után, Suller Melinda a Jézus Szíve Társasága általános elöljárója ismertette a Társaságot és mesélt az első 30 évről. Vancsó Ilona testvér folytatta a történetet az ingatlan visszaadásától napjainkig, az átalakítások 30 évéről, közben vázolta a különböző nehézségeket, amin keresztülmentek az intézménnyel kapcsolatban.

A kávészünet után Molnár Mónika vezető ápoló az értékelő adatlap változás következményeiről tartott rövid gondolatébresztőt, amihez nagyon sokan hozzászóltak. A témafelvetéshez való nagyon aktív hozzászólások jelezték, hogy mennyire érzékenyen érint mindenkit az ellátotti kör változása és az intézménybe való bekerülés kérdésköre.

Fóti Emőke mentálhigiénés csoportvezető a pszichiátriai betegségekkel kevert demencia kérdéséről, az új bekerülő ellátottak esetleges kevert kórképeiről és a felvételkor nem látható nehézségekről szintén nagyon élénk beszélgetést indított el.

Formanek Tamás elmondta, világosan kell látni, hogy az ellátottak életkora nőtt, intézményeinkben az átlagéletkor 80 év fölött van, és a lakók sokkal súlyosabb állapotban kerülnek be az otthonokba. A gondozók és minden kolléga szemléletformálásában, a lakókkal való foglalkozásban rávilágított a palliatív filozófiai gondolat fontosságára. A személyközpontú gondozásban pedig a meghallgatás és a személyes jelenlét fontosságára.

Ezt támasztotta alá Magda Gabriella Petra nővér (Szent Ferenc Kisnővérei) tanúságtétele, aki dolgozik egy idősek otthonában és tanul a hospice-ban a palliatív ellátásról elméletben és gyakorlatban. Megerősítette, hogy mennyire fontos a mi személyes jelenlétünk és az az attitűd, amivel meghallgatjuk az idős embereket, a lakóinkat.

A közösen elfogyasztott ebéd alatt - amire a házigazdák hívtak meg mindenkit – szintén aktív beszélgetés volt. Valódi találkozás, aminek külön jelentősége volt a járványhelyzet elmúltával. Mindenki nagyon örült a személyes találkozásnak.

Ebéd után két csoportban megnézték a vendégek az intézményt és a kertben nagy sétát tettek, ellátogatva Szabó Marika SJC II. sírjához, aki a második világháború végén a tisztasága védelmében áldozta életét.

A résztvevők a találkozóból erőt merítve tértek vissza mindennapi munkájukhoz azzal, hogy már a következő találkozót tervezték.

 

Szöveg és fotó: Formanek Tamás/MSZKI

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41