Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2019. június 17. 13:15
Róma

A pápa a trinitáriusok nagykáptalanjához

Június 15-én délben fogadta Ferenc pápa a Szentháromságról nevezett Trinitáriusok rendjének nagykáptalanját. A rendet a XI. század végén a franciaországi Cerfroid-ban alapította Jean Mathai és Felix Valois keresztény foglyok és rabszolgák kiváltására.

III. Ince pápa 1198-ban ismerte el hivatalosan, majd áldásos tevékenységük nyomán III. Honóriusz pápa 1217-ben nemcsak megerősítette, hanem kora összes püspöke figyelmébe ajánlotta. A hódító iszlám fogságába esett keresztények kiváltásáról volt szó, akikért a muzulmánok cserébe szívesen elfogadták a jelentős váltságdíjat. Több százezerre tehető a kiváltott keresztények és rabszolgák száma. A trinitárius rendtagok sajátos fogadalmuk erejében önmagukat is felajánlhatták cserébe a foglyokért, és a rend története során mintegy 7000 tagjuk önkéntes cserefogságba vonult, embertestvéreik szabadon bocsátása érdekében. A „modern idők új rabszolgapiacain” is megtalálták a trinitáriusok eredeti hivatásukat: napjaikban előszeretettel szolgálják a társadalom peremére szorultakat, az alkohol, a kábítószer, a prostitúció rabjait.  

Ferenc pápa az „ifjúsági lelki- és hivatásgondozás” témájában összegyűlt nagykáptalant a mai fiatalok helyzete tükrében és a vatikáni ifjúsági püspöki szinódus tapasztalatai jegyében buzdította. A nagy űr jellemezte mai világ kultúrájának gyenge gondolatisága és relativizmusa egyfajta kész „menüt” kínál a fiataloknak, akik közül azonban nagyon sokan igazi értékekre vágynak és tele vannak lelkesedéssel.

Közel kell kerülni a fiatalokhoz, jelen kell lenni az életükben

A trinitárius rend feladata, hogy harmonizálja vágyakozásaikat, főként lelkipásztori beszélgetések formájában. Ehhez mindenekelőtt közel kell kerülni a fiatalokhoz, jelen kell lenni az életükben, és ahogy Jézus tette a két emmauszi csalódott fiatallal, kísérni kell őket életük útjain.

Mindenekelőtt meg kell hallgatni őket

Második gondolatában Ferenc pápa a kilépés útját ajánlotta azon fiatalok elérése érdekében, akik távol vannak az egyháztól és nem is keresik azt. Mindenekelőtt meg kell hallgatni őket, de nem a régi előre gyártott sémákkal, hanem személyes empátiával és csak utána lehet a hit magvait elhinteni.   

Evangéliumi bátorsággal életszentségre szólítani

Evangéliumi bátorságot ajánlott végül a pápa a trinitárius rend tagjainak, hogy azzal a reménnyel vessék ki hálóikat, mely életszentségre szólítja fel és szeretettel hívja a fiatalokat Jézus követésére. Ehhez bátor prófétai álmok szükségesek!

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41