Ugrás a tartalomra
beszámoló Hazai
2019. április 11. 14:00 to 2019. április 12. 13:45
Budapest

Mi a SZÖSZ?

A hazánkban működő szerzetesrendekről készített beszélgetés-sorozatról való tájékoztatóban elhangzott, hogy a rendek támogatni kívánják az azonos érdeklődésű csoportok létrejöttét és működését. Ezt Németh Katalin Anna FBN biztatásnak érezve konkrét lépésekbe kezdett.

Már korábban foglalkoztatta a lelke mélyén folytonosan visszhangzó Assisi Szent Ferenc-i buzdítás: „Testvérek, kezdjünk már szolgálni a mi Urunknak, Istenünknek…” - s társakat keresett ahhoz, hogy együtt részesüljenek Isten teremtő, alkotó munkájának folyamatában. Olyan szerzeteseket szólított meg, akik a művészetek valamelyik ága iránt elköteleződtek, azokban tevékenyen alkotva részt vállalnak, és érzik a késztetést, hogy Istent dicsérve mindent visszaadhassanak Neki, Akitől minden jót kaptak, és van bennük kedv és hajlandóság egy hosszú távú, gyümölcsöző együttműködésre.

Alakuló találkozásukon Nolai Szent Paulinus alapgondolatát helyezték középpontba: „A mi művészetünk az egy hit, és a mi muzsikánk Krisztus.” Az Ő szolgálatát kívánják folytatni a művészeten keresztül, ezt nevükben is kifejezik: Szolgáló Krisztus Összművészeti Szerzetesműhely (SZÖSZ) Az ötletgazda Anna nővér a képzőművészetet, Egyed Rita OP a zeneművészetet, Kurczina Teréz SJC versei az irodalmat képviseli, s nyitottak vendégek hívására is.

Céljuk az egység, rugalmasság, együttgondolkodás, fejlődés és alkotás öröme mellett, hogy missziós lelkülettel, egyértelmű tanúságtétellel hirdessék Isten országát, megszólíthatóság által hivatásokat ébresszenek, gondozzanak.

Eszközként a képzőművészet, iparművészet, irodalom (próza, költészet), zene, előadóművészetek területeinek művelését, összekapcsolását összhangra törekedve kívánják felhasználni: egy aktuális téma, esemény, megemlékezés, ünnep kidolgozásával, kiállítás, felolvasóest, koncert, performance, stb. formájában.

Első nyilvános bemutatkozásukat a helyszín és időpont megtalálása után az Eukarisztikus Kongresszushoz kapcsolódva ez évben szeretnék megtenni.

Forrás és fotó: SZÖSZ

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41