Ugrás a tartalomra
normál Hazai Fotó galéria

A magyar logó üzenete

Magyarországon ezzel a logóval találkozunk. Milyen üzenetet rejt?

A gyertya megjeleníti az isteni világosság szolgálatára egészen odaadott életet. Reményt nyújtva égni. A lángja fényt sugároz, világosságot hoz, és sötétben támpontot ad, hogy merre vezet az út.

A gyertyák hármas száma jelképezi, hogy közösségben élünk, együtt keressük és szolgáljuk a legszebb és legszentebb közösséget, a Szentháromságot – egymás mellett, támaszkodva egymásra, mindenki a maga rendjében, környezetében, de mégis nyitottan a többiekre. Ezen kívül utal még a szerzetesi hármas fogadalomra: a tisztaságra, szegénységre, engedelmességre.

A gyertya észrevétlenül rámutat az őt körülvevő levegőre, mert a tűz nem tud levegő nélkül égni. Éppígy a szerzetes sem tud Isten éltető ereje nélkül létezni.

A rendezvényeken látható molinó még a vatikáni logót és egy képet tartalmaz, évszámokkal. A képen egy kis zöld hajtás látható, ami ezt a gondolatot fogalmazza meg: a vastag fatörzset kivágták, de új hajtás nőtt belőle. Még ha törékeny és kicsi is, folyamatosan növekszik.

Az évszámok a magyar történelem és a szerzetesrendek; ezen belül pedig emberi sorsok összefonódását jelentik:

1950 – törvényt hoznak a magyarországi szerzetesrendek feloszlatásáról. A több mint száz rendből csak három férfi és egy női rend folytathatja a működését; az intézményeket államosítják, a szerzeteseket szétszórják, működésüket megtiltják.
1989 – a rendszerváltás éve magával hozza a rendek magyarországi újraalakulásának lehetőségét. Számos rend újrakezdi működését.
2014 – a szerzetesek évében lehetőséget kapunk arra, hogy hálával tekintsünk a múltra, szenvedéllyel éljük meg a jelent, és reménységgel öleljük át a jövőt .

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája
1052 Budapest, Piarista köz 1.

(Bejárat a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola felől, 4. emelet)
 

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkársági asszisztens: Pető Éva RSCJ

telefon: (+36 1) 315 1452 vagy
mobil: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

 

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Dr. Deák Viktória Hedvig

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferencája (FSZK)

elnöke: Labancz Zsolt 

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41