Hihetetlen meglepetés az előszállási ministránsoktól

2020. feb. 2. (vasárnap) 10:00
Előszállás

Különleges ajándékkal - egy életképpel - kedveskedett szerzeteseinknek a megszentelt élet napjára az előszállási plébánia „LEGO LIGA” ministráns csapata. Ide-oda rendezgették a különféle rendi ruhába öltöztetett lego minifigurákat, keresve a legmegfelelőbb beállítást, amikor az egyik ministráns felkiáltott: Miklós atya! Fordítsuk őket a templom felé, hiszen a szerzetesek olyan emberek, akik mindig az Isten felé haladnak! 

Hazánkban sok plébánia küzd azzal a ténnyel, hogy a fiatalok nagy része elfordul az egyháztól. A fő kérdés itt számunkra az, hogy mit tehetnénk azért, hogy a sok-sok éves hittanból valódi hitélet fakadjon. Erre különféle kísérletek történtek már több-kevesebb sikerrel. Az Előszállási Plébánia egyik ilyen sikeres kezdeményezése volt a 2000-es években a „VILÁGUNK TEMPLOMAI”, ahol a bérmálkozott fiatalokkal és szüleikkel templomkép kiállításokat szerveztünk és mutattunk be országosan.

Most úgy érezzük, hogy a Lélek újra szólt közösségünkhöz és megalakítottuk a „LEGO-LIGÁ”-t.  A csapat tagjai a templom tíz ministránsa és szüleik, mintegy kéttucatnyi apostol. Kettős cél vezet minket. A belső cél a közösség megerősítése a havi rendszeres találkozások által, ahol imádkozunk, beszélgetünk, legózunk és különféle feladatokat vállalunk. A külső cél alapján pedig készülünk templomunk felszentelésének 250. évfordulójára, mely 10 év múlva 2029-ben esedékes. A „LEGO-LIGA” kezdeményezés tehát egy évtizedre tervez, mire ministránsaink érettségiző korba érnek. Addig folyamatosan tervezünk helyi és missziós feladatokat egyaránt. Annak idején a „VILÁGUNK TEMPLOMAI” keretében kiállításainkat előszeretettel vittük profán környezetbe, mint pl. a WESTEND CITY CENTER, MOM PARK, CAMPONA bevásároló központokba. Egyfajta „ provokációként”, hogy a betérő meglepődjön és feltegye magában a kérdést: Mit keresnek itt a templomok? Egyáltalán mit keresnek a templomok a mai világban? Ezek után pedig jó beszélgetések és barátságok alakultak ott ki.

Ma fordított a célunk: a LEGO játékkal megjelenni a hívők világában, egyházközségekben, zarándoklatokon, találkozókon, valamint megalakítani a „3K”-t, azaz a „KERESZTÉNY KOCKA KLUB”-ot. Templomokat, betlehemet, szentírási jelenetet, keresztet, kelyhet, szívet, életképeket szeretnénk alkotni. Idén karácsonykor Duplóból és Legóból építettük meg templomi betlehemünket, mely Jézus születésének jelentén túl, a pásztorok világát és a három királyok betlehemi útját is megjeleníti. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére hazánk szerzeteseinek készítettünk különleges ajándékot. Nagyböjtre egy világújdonsággal készülünk: a „nagyböjti naptárral”.

Amint egy lego kocka nem virtuális valóság, hanem kézbe vehető, megragadható, hasonlóképp a LEGO-LIGA is szeretne emberi és kézzel fogható maradni, mintegy „kézműves” termék. Célunk nem tömegek elérése, hanem a keresztény személyek és családok. Ezért kapcsolattartása és érdeklődésre csupán postacímünket ajánljuk: Római Katolikus Plébánia 2424 Előszállás Szöglet kert 3.

Forrás és fotó: Előszállási Egyházközség

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

 

Az MSZKI tevékenységeinek támogatására adományozott pénzbeli segítséget hálás köszönettel fogadjuk.

Az adományt az MSZKI 10700598-71004781-51100005 számú, CIB Bank Zrt. pénzintézetnél vezetett számlájára tudják utalni. (SWIFT: CIBHHUHB , IBAN: HU72 1070 0598 7100 4781 5110 0005)

A közlemény rovatban kérjük, tüntesse fel, hogy az MSZKI mely tevékenységét szeretné támogatni. (MSZKI munkája, Emberi Méltóság Stratégia, Zarándoktábor, Történeti kutatás, Szociális ellátás koordinációja)

Tájékoztatjuk, hogy az MSZKI nem minősül közhasznú szervezetnek, és az adományról belső egyházjogi személyként tudunk igazolást kiállítani.

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Zsódi Viktor SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41