Hihetetlen meglepetés az előszállási ministránsoktól

2020. feb. 2. (vasárnap) 10:00
Előszállás

Különleges ajándékkal - egy életképpel - kedveskedett szerzeteseinknek a megszentelt élet napjára az előszállási plébánia „LEGO LIGA” ministráns csapata. Ide-oda rendezgették a különféle rendi ruhába öltöztetett lego minifigurákat, keresve a legmegfelelőbb beállítást, amikor az egyik ministráns felkiáltott: Miklós atya! Fordítsuk őket a templom felé, hiszen a szerzetesek olyan emberek, akik mindig az Isten felé haladnak! 

Hazánkban sok plébánia küzd azzal a ténnyel, hogy a fiatalok nagy része elfordul az egyháztól. A fő kérdés itt számunkra az, hogy mit tehetnénk azért, hogy a sok-sok éves hittanból valódi hitélet fakadjon. Erre különféle kísérletek történtek már több-kevesebb sikerrel. Az Előszállási Plébánia egyik ilyen sikeres kezdeményezése volt a 2000-es években a „VILÁGUNK TEMPLOMAI”, ahol a bérmálkozott fiatalokkal és szüleikkel templomkép kiállításokat szerveztünk és mutattunk be országosan.

Most úgy érezzük, hogy a Lélek újra szólt közösségünkhöz és megalakítottuk a „LEGO-LIGÁ”-t.  A csapat tagjai a templom tíz ministránsa és szüleik, mintegy kéttucatnyi apostol. Kettős cél vezet minket. A belső cél a közösség megerősítése a havi rendszeres találkozások által, ahol imádkozunk, beszélgetünk, legózunk és különféle feladatokat vállalunk. A külső cél alapján pedig készülünk templomunk felszentelésének 250. évfordulójára, mely 10 év múlva 2029-ben esedékes. A „LEGO-LIGA” kezdeményezés tehát egy évtizedre tervez, mire ministránsaink érettségiző korba érnek. Addig folyamatosan tervezünk helyi és missziós feladatokat egyaránt. Annak idején a „VILÁGUNK TEMPLOMAI” keretében kiállításainkat előszeretettel vittük profán környezetbe, mint pl. a WESTEND CITY CENTER, MOM PARK, CAMPONA bevásároló központokba. Egyfajta „ provokációként”, hogy a betérő meglepődjön és feltegye magában a kérdést: Mit keresnek itt a templomok? Egyáltalán mit keresnek a templomok a mai világban? Ezek után pedig jó beszélgetések és barátságok alakultak ott ki.

Ma fordított a célunk: a LEGO játékkal megjelenni a hívők világában, egyházközségekben, zarándoklatokon, találkozókon, valamint megalakítani a „3K”-t, azaz a „KERESZTÉNY KOCKA KLUB”-ot. Templomokat, betlehemet, szentírási jelenetet, keresztet, kelyhet, szívet, életképeket szeretnénk alkotni. Idén karácsonykor Duplóból és Legóból építettük meg templomi betlehemünket, mely Jézus születésének jelentén túl, a pásztorok világát és a három királyok betlehemi útját is megjeleníti. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére hazánk szerzeteseinek készítettünk különleges ajándékot. Nagyböjtre egy világújdonsággal készülünk: a „nagyböjti naptárral”.

Amint egy lego kocka nem virtuális valóság, hanem kézbe vehető, megragadható, hasonlóképp a LEGO-LIGA is szeretne emberi és kézzel fogható maradni, mintegy „kézműves” termék. Célunk nem tömegek elérése, hanem a keresztény személyek és családok. Ezért kapcsolattartása és érdeklődésre csupán postacímünket ajánljuk: Római Katolikus Plébánia 2424 Előszállás Szöglet kert 3.

Forrás és fotó: Előszállási Egyházközség

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Knáb Judit CJ

titkár: Horváth Sarolta

telefon: +36 20 423 8235

ügyeleti idő:
  hétfő: 9-13
  kedd: 12-16
  szerda: 12-16
  csütörtök: 9-13
  péntek: 9-13

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás – projekt koordinátor
Formanek Tamás – szociális intézményi tanácsadó
dr. Kele Mária – EM projekt koordinátor
Nagy-Bozsoky Anna – EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Füle Gábor – zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia –  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia – zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János – tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41