Ferenc pápa üzenete a megszentelt élet spanyolországi találkozójára

2018. ápr. 5. (csütörtök) 19:15
Madrid

„Nagy félelmem, hogy fiataljaink elveszítik gyökereiket. Félek ettől. Ma talán az a feladat, hogy előkészítsük az utat, hogy látható legyen, amit Jóel hirdetett: „véneitek álmokat álmodnak; ifjaitok pedig látomásokat látnak” (Jóel 2,28).” 

Ferenc pápa erről beszélt abban a videóüzenetben, amit a madridi szerzetesi teológiai intézet igazgatójának, Carlos Martínez Oliveras klaretiánus atyának, illetve a megszentelt életről szóló egyhetes spanyol országos találkozó több, mint hétszáz résztvevőjének küldött.

Az összejövetel Madridban zajlik április 5-8-a között a következő témával: „Azokat hívta, akiket szeretett. Fiatalok, hivatástisztázás és megszentelt élet.”

A madridi teológiai intézet által kezdeményezett találkozó célja, hogy előkészítse az októberi püspöki szinódust, amely a fiatalok és a hivatás kérdésével foglalkozik, különös tekintettel a szerzetesi hivatásokra. A résztvevők között találjuk Carlos Osoro Sierra és Óscar Rodríguez Maradiaga bíborosokat, valamint José Rodríguez Carballo érseket és a taizéi Alois testvért.

A hivatások válságával kapcsolatban a pápa leszögezi: nem állhatunk meg a panaszkodásnál, visszasírva a múlt dicsőségét, amikor az Úr azt mondja: „nézz előre és azt figyeld, hogy mit kell tenned”. Ügyelni kell arra, hogy ne térítsünk, prozelitizáljunk. Épp ellenkezőleg, új utakat kell keresni, hogy az Úr szólhasson és hívjon embereket. Nem választási kampányra van szükség, sem kereskedelmi hirdetésre, mert Isten hívása nem illeszkedik a marketing modellekbe, valami más. Tehát kitartás, haladjatok előre – buzdít Ferenc pápa.

Ami a fiatalokat illeti, a pápa üzenetében utal a lengyel szociológus, Zygmunt Bauman „Gyökértelenek” (Die Entwurzelten, eredetileg olaszul „Folyékonynak születettek”, „Nati liquidi”) – című könyvének német fordítására. „Még időben vagyunk, hogy visszaszerezzük a gyökereket. Időben vagyunk ahhoz is, hogy ezek a férfiak és nők álmodjanak, és ők majd megadják a fiataloknak a prófécia képességét. Ma sokkal inkább, mint valaha szükség van a fiatalok és az idősek közti párbeszédre. A nagyszülők és az unokák közötti párbeszéd egy magas szintű nemzedékek közötti párbeszéd. Még időben vagyunk: ne maradjunk le róla.” – figyelmeztet a pápa. „Találjunk módot arra, hogy meghallgassuk a fiatalok és az idősek aggodalmait egyaránt: ha összehozzuk őket, a dolog rendben lesz. Ami pedig a hivatások számát illeti, hagyjuk a döntést az Úrra. Mi tegyük meg azt, amit kért: imádkozzunk és tegyünk tanúságot” – zárta videóüzenetét Ferenc pápa a hivatásokról folyó madridi találkozóra.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Videók

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
✟ Rudan Mária - EM projektvezető
dr. Kele Mária - EM projekt koordinátor
Stomfai Zsófia - EM képzési koordinátor
Pallaginé Cseri Sára – EM asszisztens
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Rezsabekné Ördög Szilvia - zarándoktábor asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41