Ugrás a tartalomra
normál Nemzetközi
2017. szeptember 28. 7:00 to 2017. szeptember 29. 6:45
Róma

Baritz Sarolta Laura OP nyerte a Ratzinger Alapítvány "Tágabb értelem" nemzetközi díját

Szeptember 26-án, kedden délelőtt 11 órakor a Szentszék sajtótermében mutatták be az újságíróknak a Joseph Ratzinger-XVI. Benedek Vatikáni alapítvány soron következő kezdeményezéseit. Első helyen a „Tágabb értelem” – pályázatról esett szó, amelyet a madridi Francisco de Vitoria Egyetemmel karöltve szervezett az alapítvány, s amelynek díjkiosztóját a vatikáni Tudományos Akadémia székházában tartják szeptember 27-én. A pályázat magyar díjazottja Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés és misszió képviselője.

A sajtókonferencián Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, a Ratzinger-Alapítvány tudományos bizottságának tagja, P. Federico Lombardi SJ, az alapítvány elnöke, valamint a madridi Francisco de Vitoria Egyetem és a Costa Ricai Katolikus Egyetem rektorai szólaltak föl. Lombardi atya beszámolt a Ratzinger-díj idei győzteseiről, akik november 18-án vehetik át kitüntetésüket a Vatikánban. A harmadik témakör a Laudato si’ – kezdetű pápai enciklika témájával foglalkozó hetedik nemzetközi konferencia bemutatása volt, amelyet november 29-e és december elseje között tartanak a Costa Ricai San Joséban.

P. Lombardi emlékeztetett rá, hogy a Joseph Ratzinger-XVI. Benedek Vatikáni alapítványt 2010-ben hozták létre azzal a céllal, hogy támogassa az emeritus pápa munkásságának és tanításának elmélyítését és publikálását, illetve szélesebb körben segítse a teológiai tanulmányok és az ahhoz kapcsolódó tudományok művelését.

Az alapítvány 2016-ban a Pápai Szent Kereszt Egyetemmel együttműködve tartott konferenciát az eszkatológia témaköréről. Számos publikáció látott napvilágot Benedek pápa kilencvenedik születésnapja alkalmából, amelyet idén áprilisban ünnepeltek, többek között a Ratzinger-díj korábbi nyerteseinek közreműködésével.

Valódi újdonságnak számít a „Tágabb értelem” - pályázat, amelyet Joseph Ratzinger egyik központi gondolata alapján dolgoztak ki – magyarázta a sajtó képviselőinek P. Lombardi. Egy átfogó és nyitott látásmódra van szükség az értelemről, és annak gyakorlásáról az igazság keresésében, valamint az emberiség alapvető kérdéseire és sorsára adott kérdések megválaszolásában. A kezdeményezés a madridi Francisco de Vitoria Egyetem részéről érkezett, amellyel 2015-ben az alapítvány együtt szervezte éves ülését Avilai Szent Teréz születésének 500. évfordulója alkalmából: „Az imádság - az erő, amely átalakítja a világot” – címmel. A Ratzinger Alapítvány örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, részt vett a pályamunkák zsűrizésében, valamint a díjkiosztó megszervezésében.

2017 áprilisáig 367 pályamű érkezett be a nemzetközi zsűrihez, 30 különböző ország 170 egyeteméről. Nagyon széleskörű volt a témaválasztás: jogtudomány, gazdaság és szociológia, kommunikáció, fizika, biológia, környezettudomány, biomedicina és egészség, mérnöki tudomány és építészet, humántudományok, filozófia és teológia egyaránt szerepelt a feldolgozott pályamunkákban. A zsűri júliusban Madridban ült össze, hogy a kutatás illetve a tanítás kategóriában két-két díjazottat kiválasszon.

A kutatás kategória díjazottjai Darcia Narviaez, az amerikai (USA) Notre Dame Egyetemről a „Neurobiológia és az emberi erkölcs fejlődése” pályamunkával, valamint Claudia Vanney-Juan Franck a Buenos Aires-i Austral Egyetemről. Közös munkájuk témája „Determinizmus vagy indeterminizmus? A filozófiatudomány nagy kérdései”. Tanítás kategóriában Michael Schuck – Nancy Tuchman – Michael Garanzini a chicagói Loyola Egyetem munkatársai kapták a díjat egy online ökológiai képzés kidolgozásáért „Meggyógyítani a Földet” – címmel. A másik díjazott pedig Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, a gazdaság keresztény társadalmi elvű tanításáért. A KETEG képzés a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a budapesti Corvinus Egyetem keretein belül valósul meg.

Ami az idei Ratzinger-díjat illeti, immár hetedik alkalommal kerül sor a rangos kitüntetés kiosztására. Idén három személyt díjaznak, akik a következők: Theodor Dieter német evangélikus teológus, a strasbourgi Ökumenikus Kutatóintézet igazgatója. Erősen elkötelezett az ökumenikus párbeszédben, kiemelt szerepe volt a megigazulás tanáról szóló közös nyilatkozat szövegének kidolgozásában és jóváhagyásában. 2012-ben előadott a katolikus-lutheránus párbeszédről Castel Gandolfóban a Ratzinger-tanítványok találkozóján XVI. Benedek jelenlétében.

A másik kitüntetett Karl-Heinz Menke német katolikus pap, teológus. A bonni Katolikus Teológiai Fakultás emeritus dogmatika és propedeutika professzora. A német püspöki konferencia bizottsági tagja, számos teológiai publikáció szerzője. Kiváló ismerője Joseph Ratzinger tanításának, amelynek több tanulmányt szentelt. 2014-től Ferenc pápa öt évre kinevezte a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagjává.

Végül Ratzinger-díjat kapott még Arvo Pärt észt ortodox zeneszerző, akinek egyházzenei munkássága nemzetközileg elismert. A Pápai Egyházzenei Intézet díszdoktora, részt vett a XVI. Benedek pappá szentelése 60. évfordulójára rendezett kiállításon, ahol az emeritus pápa jelenlétében előadta a Miatyánk - c. művét. 2011-ben XVI. Benedek a Kultúra Pápai Tanácsának tagjává nevezte ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Radnai Kinga - asszisztens
Goreczky Tamás - projekt koordinátor
Formanek Tamás - szociális intézményi tanácsadó
Rudan Mária - EM projektvezető
Biró Szilveszter - EM koordinátor
Virág Benedek - zarándoktábor projektvezető
Gáll Zsófia -  zarándoktábor szakmai vezető
Schumicky Mária - NEK kapcsolattartó
Tóth Rezeda - NEK asszisztens
Matolcsy János - tanácsadó

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: dr. Németh Emma SSS

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: P. Hortobágyi T. Cirill OSB főapát

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41