Ugrás a tartalomra
beszámoló Nemzetközi Fotó galéria
2020. március 9. 11:30 to 2020. március 13. 14:00
Roggenburg

Európai szerzetes-elöljárók találkozója

A Szerzetesi Nagyobb Elöljárók Európai Konferenciáinak Uniója (Unio Conferentarium Europae Superiorum Maiorum – UCESM) március 9. és 13. között tartja 19. általános gyűlését a németországi premontrei kolostorban, Roggenburgban. 

Az UCESM 38 európai szerzetesi konferenciát képvisel, amelyben 200.000 szerzetes él.  Az öt napos találkozón 50 elöljáró vesz részt. 

Labancz Zsolt SP elnökként vesz részt a találkozón, Deák Hedvig OP pedig vezetőségi tagként. A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciáját (MRK) Lobmayer M. Judit SSND elnök képviseli. A szerzetesi iroda vezetője -  Kiss Didák OFM  - is jelen van.

Labancz Zsolt SP - az UCESM elnöke - a keddi napon beszámolt arról, hogy mi történt a két évvel ezelőtti találkozó óta. Beszélt a statútum megújításának folyamatáról és az UCESM céljáról. A szerzetesi konferenciák közös gondolkodását hasznosnak és szükségesnek tartja. 

Az elnök az UCESM-et a találkozás helyének nevezte, és nagyon fontosnak tartja, mert nincs más ilyen intézmény Európában. Ezért az UCESM létezése a jel, hogy az együttműködés a kulcsa mindennek, mert együtt többet tudnak a konferenciák tenni az európai szerzetességért. Nem csak egyéni szinten hoznak döntéseket szerzetesrendek, hanem nemzeti konferenciák szintjén is. Minden nemzeti konferenciának vannak saját fontos témái, de egymásra figyelve és együttműködve gazdagítani és segíteni tudják egymást.

Elmondta a római stratégiai találkozó eredményeit is, amely 2019 év elején került megrendezésre és 15 nemzeti konferencia vett részt rajta.

A találkozó beszámolókból, előadásokból és csoportmunkából áll. Ezen kívül természetesen közös ima, szentmise, a premontrei kolostor bemutatása, az utolsó délután pedig augsburgi városlátogatás is része a találkozónak.

A résztvevők Open Space-Nyitott Tér módszerrel dolgozzák fel a témákat. Ez azt jelenti, hogy a program elején a résztvevők döntik el, hogy milyen témákon fognak dolgozni, és ők alakítják ki az eljárásmódot a közös téma keretein belül. Ők vezetik a folyamatot, hoznak döntéseket, határozzák meg a prioritásokat. Munkacsoportokban folyik a munka, melynek nagyságát, összetételét tartalmát és munkamódszerét a résztvevők határozzák meg.
 

Fotó: Radnai Kinga/MSZKI

MSZKI

Az UCESM weboldala: ucesm.net

A premontrei kolostor weboldala: kloster-roggenburg.de

Képek:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 19050333-1-41

(Bejárat a Piarista Gimnázium felől - Piarista utca 1., 5. emelet)

e-mail küldés

irodavezető: Kiss István fr. Didák OFM

titkár: Pető Éva RSCJ

telefon: +36 20 423 8235 10-16 óra között

kommunikációs munkatárs: Mészáros Anett

könyvelő: Sándor Krisztina

További munkatársak:

Bencze Regina SSND munkatárs
Formanek Tamás szociális intézményi tanácsadó
Gáll Zsófia vándortábor szakmai vezető
Goreczky Tamás projekt koordinátor
Matolcsy János tanácsadó
Radnai Kinga munkatárs
Rudán Mária  gyermekvédelmi tanácsadó
Virág Benedek vándortábor projektvezető

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái:

 

Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája (MRK)

elnöke: Lobmayer Ágnes M. Judit SSND

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18064890-1-41

 

Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciája (FSZK)

elnöke: Szilvásy László SP

1052 Budapest, Piarista köz 1.

adószám: 18849192-1-41